Kylä

Monipolvinen historia, Itä-Hämäläinen periksiantamattomuus ja yhteistyö – siitä on Lusin tarina tehty!

  

Lusin Kylätalo
Screenshot 2024-04-14 at 15.30.57

Koulu

Yhtäjaksoisen 136 vuoden ajan (1882-2018) Lusissa toimi koulu, joka palveli kylän ja myöhemmin myös laajemman seudun rakastettuna opintien aloituspaikkana 1.-6. luokkalaisille.

Kohtalo kuitenkin puuttui peliin vuonna 2018, jolloin toisen koulurakennuksen vanha osa paloi tulipalossa ja Heinolan kaupunki päätti lakkauttaa koulutoiminnan kyläläisten suureksi pettymykseksi. 

Palosta alkoi kyläläisten pelastusoperaatio jäljelle jääneen koulurakennuksen pelastamiseksi Lusin Kylätaloksi. Kylän aktiiviset toimijat, Lusin Kyläyhdistys ryLusin Lukko ry ja muut kyläläiset tulivat tulokseen, että näin isoa projektia varten tarvitaan oma toimijansa, yleishyödyllinen osakeyhtiö, joka pystyisi pyörittämään laajempaa ihmisten hyvinvointiin keskittyvää toimintaa, yhteistyössä kaikkien yhdistysten, vapaa-ajan asukkaiden ja seudun asukkaiden kanssa.   

Pelastusprojekti

Kyläkokouksessa päätettiin valita ”nyrkki” vetämään Kylätaloprojektia, jonka tehtäväksi tuli selvittää mahdollisuudet koulun ostamiseen ja yleishyödyllisen osakeyhtiön konseptin toteuttamiseen. Tällöin koulurakennus oli jo laitettu yleiseen tarjouskilpailuun kaupungin toimesta ja kyläläiset joutuivat kovan tilanteen eteen: Kylätalo olisi mahdollista säilyttää vain rahalla. 

Koulun ja sen ympäristön tarjoaman elintärkeän roolin seudun kaiken ikäisten asukkaiden henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin lähteenä, sekä sosiaalisen kanssakäynnin mahdollistajana herätti monissa nykyisissä ja entisissä seudun asukkaissa auttamishalun: ”nyrkki” sai kerättyä kasaan tarjouksen tekijät. 

Monien käänteiden jälkeen, Heinolan kaupungin hallitus lopulta päätti myydä koulun Lusin Kylätalo Oy:lle (perustettava yleishyödyllinen osakeyhtiö) ja helpotuksen ja ilon tunne oli käsinkosketeltava. Nyt kyläläiset voivat olla varmoja, että vuosikymmenten aikana tehty talkootyö, vapaaehtoistoiminta ja seudun kehittämiseksi tehty uurastus ei valunut hukkaan vaan jatkuu myös seuraaville sukupolville. 

Pysy kuulolla!

Tilaa uutiskirje niin kuulet aina ensimmäisten joukossa Lusin Kylätalon tapahtumista ja suunnitelmista

Elämäniloa, yhteisöllisyyttä ja maaseudun rauhaa. Tervetuloa Lusiin - täällä on hyvä elää!

Ota yhteyttä

Lusinraitti 2

19210 Lusi